Het ontstaan van de Flexchair

In 1986 ben ik als specialist in bewegen begonnen met mijn praktijk fysiotherapie op de Markt in Vlaardingen. Opvallend hier was dat mensen met bewegingsklachten aan rug, nek, schouder en arm regelmatig terugkeerden met een zelfde soort klacht ondanks de therapie en huiswerkoefeningen die zij meekregen. Eigen verantwoordelijkheid speelde in mijn praktijk een grote rol, evenals het niet langer behandelen dan noodzakelijk. Waarom keerden deze mensen in mijn praktijk (en overigens ook in collega praktijken) regelmatig terug? Dat heeft veel te maken met therapietrouw. Mensen leven als de klacht weg is weer op eenzelfde voet verder en vergeten heel snel oefeningen en gegeven advies op te volgen.

Foutief of onvoldoende bewegen is de boosdoener voor vele rugklachten

De oorzaak van meer dan 80% van alle klachten ontstaat door foutief of onvoldoende bewegen. Een sprekend voorbeeld is de zittende werkplek. Deze werkplekken zijn in het algemeen inactief en veroorzaken een zeer groot deel van rug/nek/schouderklachten. Daarna volgen vele systeemziekten door een gebrekkige circulatie tijdens het stilzitten, denk hierbij aan diabetes en hart- en vaatziekten, enzovoort. Als mensen de opgegeven oefeningen en gegeven adviezen zouden opvolgen, zou herhaling van de klachten met 80% kunnen worden verminderd. Zo simpel is de oplossing, in de praktijk onuitvoerbaar. We hebben te maken met menselijk gedrag, zeer moeilijk manipuleerbaar (al denken we van wel).

Mijn werkzaamheden als fysiotherapeut

Om deze redenen vond ik na een jaar of 15 wat minder voldoening in de uitvoering van mijn toen huidige werk als fysiotherapeut (met een zeer drukke praktijk). Ik ben mij rond 2000 gaan richten op werkplekken en bewegingsarmoede, ver voor de hype die nu gaande is m.b.t. bewegen op je werkplek en verduurzaming van werkplekken. Hoe laat je mensen meer bewegen op hun werkplek zonder dat je een beroep doet op gedrag door het doen van beweegoefeningen buiten je werk? Dat wordt immers niet gedaan.

Centrale vraag voor mijzelf was in die tijd:

  • 1. Kan ik een zitsysteem bedenken waarbij een beroep wordt gedaan op het het natuurlijke beweeggedrag van de rug en bovendien dit beweeggedrag versterkt?

En vervolgens:

  • 2. Kan ik mensen in beweging zetten op hun werkplek zonder dat dit veel moeite kost en bovendien als methode algemeen wordt geaccepteerd?

Het ontstaan van de Flexchair

Om met het eerste te beginnen: Een inspiratiebron was voor mij de oefen- of skippybal. Wellicht heeft u het wel eens gezien: een werknemer op een skippybal die gedurende de werkzaamheden uitgedaagd wordt om rechtop te blijven zitten zonder dat de bal wegrolt of de werknemer een gebogen houding aanneemt. Denk de wangen van de bal weg en zet daar een staaf in die onder en boven kan bewegen op een onafhankelijke manier. Zo is het 2x3D mechaniek ontstaan, een centraal deel met aan de onder en bovenkant 2 scharnierpunten. De scharnierpunten zitten in de steun (vijfpoot) en pal onder de zitting. Deze scharnierpunten zijn 3 dimensionaal beweegbaar. Hier liggen de wortels van de Flexchair (zonder sensor) en de Flexchair RBT(met sensor)

In 2002 zijn na een aantal berekeningen en het maken van proefmodellen de eerste Flexchairs handmatig geproduceerd. Deel 1 van mijn vraagstelling was hiermee beantwoord en door mijzelf en een paar direct betrokkenen uitgeprobeerd en getest. Als snel blijkt dat de manier van bewegen en de invloed die deze beweging heeft op de rug van grote invloed is op het reduceren van bewegingsklachten aan rug, nek en schouder zonder dat mensen een verdere hulpvraag hoefden te stellen. De conclusies liggen voor de hand. Zeker na het afsluiten van 2 wat grotere opdrachten (40 en 45 Flexchairs) en de ervaring die men hiermee heeft opgedaan. Het 2 x 3D systeem werkt buiten verwachting en zet mensen in beweging op hun werkplek. Klachten nemen af of verdwijnen en mensen voelen zich weer happy en tot meer in staat, ook buiten hun werk.

Contact opnemen met Flexchair

Bent u nieuwsgierig geworden naar de Flexchair? Wellicht voor uzelf of voor uw personeel? Of zou u zitten op een Flexchair zelf willen ervaren en willen zien welke positieve effecten de stoel heeft op uw houding en rug? U kunt persoonlijk met ons kennis maken. In Vlaardingen beschikken we over een bescheiden showroom waar we u van harte welkom heten. We presenteren hier alle modellen en kunnen zelfs een meting doen. Neem contact op per telefoon: + 31 (0) 10 416 93 93 of stuur een e-mail om een afspraak te maken: info@flexchair.com.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.