Veldon laat jouw clienten fit, pijnvrij en met meer plezier bewegen
Veldon is het netwerk van Flexchair Specialisten die werken met de Flexchair RBT. De Flexchair RBT geeft je inzicht in het actieve beweeggedrag van de rug en de mogelijkheden om dit gedrag direct en blijvend te veranderen. Laat jouw cliënten fit, pijnvrij en met meer plezier functioneren.
- In therapeutische settings, curatie en preventie
- Op de sportschool, preventie en bewustwording
- Personal training, fine tuning van beweeggedrag
- Sport en topsport, optimaliseer beweeggedrag en verbeter prestaties
- Voorkoming blessureleed in tal van sporten, voetbal, golf, tennis enz.
Werking Flexchair RBT
De Flexchair RBT is een bewegende zitting zonder leuning en armsteunen. In de voet en onder de zitting bevinden zich 2 draaipunten die onafhankelijk van elkaar bewegen. De gezamenlijke uitslag van deze 2 draaipunten is 20 graden bij kanteling in dezelfde richting en 0 graden bij een tegengestelde kanteling. Hierdoor is het mogelijk te bewegen in het horizontale vlak en elke positie tussen de 0 en 20 graden.
Met een sensor worden richting, snelheid en positie geprojecteerd op een beeldscherm. Grafieken geven na elke vooraf ingestelde oefening de kwaliteit van bewegen aan.
Snelheid en nauwkeurigheid van bewegen gedurende een van te voren ingestelde tijd vertellen veel over de kwaliteit van bewegen. Grafieken na een oefening /test met de mogelijkheid tot dataopslag borgen het behaalde resultaat en motiveren tot verdere verbetering.
Bij het gebruik van de Flexchair® worden diepe rug- en buikspieren getraind. Deze diepe spieren zijn in onze moderne maatschappij steeds minder actief. De diepe spieren bereiden het lichaam voor om op juiste wijze kracht te kunnen leveren met minder energieverbruik en meer souplesse. Er wordt veel onderzoek gedaan naar trainings- en toepassingsmethodieken van deze diepe spieren. Door het trainen en functioneel gebruiken van de diepe rug- en buikspieren verbetert de lichaamsbalans en worden prestaties in sport en werk geoptimaliseerd. De pijnlijke en stijve rug wordt minder of klachten verdwijnen helemaal.
“Beweeg, leef en presteer!”
Het ontstaan
Het idee voor de Flexchair is ontstaan rond het jaar 2000 in mijn praktijk voor Fysio- en Manueel therapie te Vlaardingen. Centrale gedachte hierbij was het terugkerende karakter van de vele klachten aan het bewegingsapparaat, waarvan de rug de basis vormt. Bewegingsarmoede, bijvoorbeeld door langdurig zitten is voor een groot deel de oorzaak van het ontstaan van klachten. Als je op de oorzaak kunt ingrijpen vervalt de reden voor het ontstaan en kunnen wij hier daadwerkelijk iets aan doen.
2x3D Systeem
Hart van de Flexchair is het zogenaamde 2x3D systeem, de natuurlijke bewegingen van de rug worden nagebootst. Het diepe spiersysteem van de rug, nodig om optimaal te kunnen bewegen, wordt door het 2x3D bewegen versterkt. Het 2x3D systeem grijpt hiermee in op de oorzaak.
Beweeggedrag
Inmiddels is er een goede samenwerking met universiteiten en bedrijfsleven en gebruiken vele fysiotherapeuten in het land een speciale uitvoering van de Flexchair om het beweeggedrag van de rug te kunnen beoordelen door middel van de computer. De meeste klachten die gebaseerd zijn op onbewust foutief beweeggedrag zullen met het gebruik van de Flexchair tot het verleden gaan behoren. Mocht het nodig zijn, dan kan u van de diensten van de fysiotherapeut gebruik maken.
Laten we kennismaken
“Persoonlijk met ons kennismaken mag altijd. Wij hebben in Vlaardingen een bescheiden showroom waar u alle modellen kunt zien en waar u met al uw vragen terecht kunt. Zelfs een meting behoort tot de mogelijkheden.”
Wim en Ineke Don
Actief zitten
Om op de Flexchair® te kunnen ‘zitten’ moet de rug in een goede basisconditie zijn. Een groeiende groep specialisten weet alles van de Flexchair® en het belang ervan voor de gezondheid van de rug. De PAR-test, een afkorting voor het testen van de Persoonlijke Actieve Rug, geeft aan of er voldoende basisconditie is om de Flexchair® optimaal te kunnen benutten.
Bekend met de Flexchair®? Testen kan op steeds meer plaatsen en op elk willekeurig tijdstip. Het is geen verplichting om een test af te laten nemen; aan de hand van de uitkomst van de test wordt een advies gegeven om het maximale uit de Flexchair® te kunnen halen.
Feiten
Een groeiende groep specialisten weet alles van de Flexchair®, de RBT en het belang hiervan voor uw gezondheid en die van uw rug. In februari 2015 waren 170 praktijken bezig met de test- en trainingsmethodiek en hadden meer dan 400 paramedici de opleiding tot Flexchair®-specialist gevolgd. De specialisten zijn gecertificeerd.
Inmiddels zijn er meer dan 20.000 testen en 150.000 oefeningen afgenomen. De Flexchair® heeft een medisch CE-label, is gepatenteerd en is van Nederlandse makelij. Momenteel wordt gewerkt aan het opzetten van Flexchair Coaching, een programma voor chronische rugpatiënten die in het reguliere circuit onvoldoende baat hebben gevonden in het terugdringen van hun klacht(beleving). Zie ook onder Flexchair Coaching in het hoofdmenu.
Geschiedenis
Fysiotherapeut Wim Don heeft het idee voor de Flexchair® gelanceerd in 2000. Na veel inhoudelijk overleg met onder meer de Technische Universiteit Delft is na vele proefmodellen uiteindelijk een definitief model ontstaan. Dit model is sinds maart 2004 verkrijgbaar en heeft inmiddels vele toepassingsgebieden.
In juni 2006 verschijnt een professionele uitvoering van de Flexchair®: de Romp Balans Trainer (RBT). De RBT is voorzien van een stabiele multiplex voet en wordt draadloos aangesloten op de computer. De bewegingen van de rug worden nagebootst en zijn zichtbaar op een beeldscherm. Hiertoe is een programma ontworpen waar de aangesloten specialisten gebruik van maken. Alle behaalde test- en trainingsresultaten zijn opvraagbaar onder een persoonlijke code. Deze code krijg je bij de specialist indien je een Persoonlijke Actieve Rug-test (PAR-test) laat afnemen.
In 2008 is een grote stap voorwaarts gezet om de PAR-test wetenschappelijk te onderbouwen. Er is dubbele meetapparatuur ontworpen om de bewegingen te controleren die de rug op de Romp Balans Trainer maakt.
Veldon en Flexchair
De resultaten hiervan waren zo positief dat inmiddels weer verdere onderzoeken gedaan worden om de toepassingsgebieden te vergroten en om meer inzicht te verkrijgen in het bewegingsapparaat van de (zittende) bewegende mens. Belangrijke namen bij dit onderzoek zijn onder anderen professor Wim Dankaerts (België) en professor Peter O’Sullivan (Australië).
In 2010 wordt de naam Veldon® geïntroduceerd. Veldon® staat voor alles wat met testen en trainen te maken heeft, voor alles waar meetinstrumenten onder zitten en voor alle test- en trainingspunten. Veldon® is de methodiek en de dienstverlening, Flexchair®RBT is de praktische uitvoering, de dynamisch actieve zit. De PAR-test wordt dus afgenomen op een Flexchair®RBT bij een Veldon®-trainingspunt. De Flexchair® is de dynamisch actieve zit die ingezet kan worden als preventieve en functionele toepassing om werk- en sportprestaties te verbeteren en de rug gezond en actief te maken en te houden.
Een gezonde rug begint bij een actieve zit
Neem contact op voor meer informatie.